piezes

Helgen


I helgen så fick ni ta del av en text som jag verkligen ville dela med mig av. Om ni har några frågor till mig eller Hanna så var inte blyga, ni kan kommntera eller maila oss om det är något ni undrar eller inte förstår. Äckligt och hemskt nog är ju detta något som börjar bli vanligt bland oss... Hur som helst, min helg har varit lugn och skön. I fredags åt jag och mamma räkor och myste innan Hanna kom hit för att se skräckfilm. 

I lördags så var jag och Hanna ute vid hästarna. Hanna fick sitta på en häst för första gången i sitt liv och det var riktig kul! Senare på kvällen åkte jag hem till henne för att mysa med några fler vänner. Blev den nya filmen Dracula, helt okej var den. 

Idag, första advent och i stället för att njuta satte jag och Hanna igång med plugget tidigt. Blev klara här på eftermiddagen och sen dess har jag myst med mormor och morfar framför lite skidor med lite julfika. Nu ska jag nog slå på nått avsnitt av vänner och sedan städa. Blir nog en film senare innan jag går och lägger mig. I morgon är det december(!!) hoppas ni haft en bra helg!

Min bästa vän fick anorexia del 3

När Hanna började få ”mer bra än dåliga dagar” så tog jag nästa steg. 
Jag började dra med henne på saker. Till filmkvällar, till fester och ibland även till skolan. En person med anorexia drar sig gärna undan från allmänheten eftersom de inte är "nöjd sig själva". Men de kan ju inte bli bättre om de inte tränar på att ge sig ut bland folk? De måste försöka förstå att det inte är någon som ser ner på dem och deras utseende. Oftast följde Hanna med frivilligt. Men det var vissa gånger jag åkte hem till henne och i princip drog med henne. För det blev oftast bättre så fort vi hade kommit dit vi skulle. Sen behöver du inte kräva att de ska stanna så länge om det är jobbigt, men då har personen i alla fall försökt! 

När Hanna sedan började göra framsteg, t.ex äta en kaka eller en godisbit så försökte jag aldrig göra någon big deal utav det. För det är det ju inte egentligen? Det är ju normalt och jag ville att hon skulle känna att det var normalt. Hur kul skulle det vara att höra ”Åh, åt du en godis? Vad duktig du är!” - som en baby typ? Nej, jag trodde inte på det och sa ingenting trots att hela jag strålade inombords av stolthet och glädje. 
Fast om hon sa att hon hade fått ångest eller sa något själv om att hon hade ätit godis så kramade jag om henne och sa hur stolt jag var över henne. Sa även hur stark hon är som vågar och hur stolt hon ska vara över sig själv, för det är ett större steg för dem än vi kan tänka oss. 

Man ska försöka vara så neutral som möjligt. Berätta allt för föräldrarna som har med mat och träning att göra eller om det är något speciellt. Se förbi din väns snedsteg, bli inte irriterad och arg på henne utan försök intala dig att i det flesta fall är sjukdomen. Samtidigt tycker jag det är bra om du säger till när du blir besviken. Exempel om du får veta att hon tränat i smyg när hon var själv hemma en stund. Säg till henne att du är besviken och tala om det för hennes föräldrar. Men som sagt, gör ingen big deal av det. Det är inte ditt jobb som kompis att hålla ögonen på henne 24/7. Du får inte heller vara rädd för att göra fel! Det var många gånger jag blev sur på Hanna, men efter ett tag kunde man märka vad som var sjukdom och vad som var Hanna. Det viktigaste är att hon vet om att du finns där. Att det bara är att ta upp mobilen och veta att du svarar i den andra änden. Som sagt är det också viktigt att du tar hand om dig, så du orkar hålla dig själv uppe. 

Avslutningsvis vill jag bara tillägga att ni båda kommer vinnande ur denna långa kamp. Min och Hannas relation idag är så underbar, stark och svår att bryta. Vi harvarit med om så mycket och gått igenom så mycket tillsammans, inte bara på grund av ätstörningen. Idag så vet ingen av oss vart vi hade hamnat utan varandra och det har blivit självklart att hon är vid min sida. Vi har sett varandras värsta sidor och är på ett sätt bundna till det för hela livet, som systrar, som vänner och som soldater. För det är så vi ser oss, som fighters.. and a fighter keeps fighting! 

Min bästa vän fick anoerxia del 2


 Som människa vill man ofta lösa problem. Man vill hjälpa och man vill göra något åt det som är fel så allt blir bra igen. Det är mänskligt. Men vad jag förstod efter en kort tid är att det inte går i detta fall. Det går inte att rädda någon från anorexia. Anorexia är en sjukdom som det inte går att ta ett piller emot och sedan är allt bra. Som vän måste man försöka intala sig själv att det inte går att göra något för att få personen du bryr dig så mycket om att må bättre. Jag tycker personligen att man som kompis inte ska ta kampen/diskussionen om maten. Då är det bättre att tala om det för föräldrarna sen och låta dem ta kampen. Det är föräldrarna och framför allt ätstörningsenhetens uppgift att ta hand om det, inte din. Det är också en kamp den med sjukdomen måste välja att ta själv, det är också bara den som kan göra något åt sjukdomen på riktigt. 

Jag valde att vara den vän som Hanna kunde gå till för att slippa allt hemma. Jag ville att hon skulle tycka att jag var en befrielse från allt tjat och bråk. Trots att man har en sjukdom så måste man ju tröttna på föräldrars tjat? Även om det är nödvändiga bråk och nödvändigt tjat så förstod jag ändå att det måste vara jobbigt. Så när Hanna kom till mig så hittade vi alltid på något annat, jag försökte få henne på andra tankar genom att prata om andra saker. Om hon ville prata så fick hon göra det. Jag tog mig ingen tid att försöka förstå eftersom jag visste att jag inte skulle göra det. Bara lyssna och finnas där hjälper också. Om hon ville ha ett svar sa jag: ”Du vet att jag inte förstår, men...” så försökte jag komma med något tröstande eller peppande. Jag satt aldrig och försökte komma med bra svar, eftersom jag inte hade några. Det förstod Hanna också. 

Man får absolut inte glömma bort sig själv i det hela heller. Det är lätt att man själv börjar må dåligt när någon nära gör det. Därför var det viktigt för mig att kunna koppla bort Hanna i vissa stunder, låter värre än det är. Men man kan finnas där även fast man inte är just där, förstår ni? Jag menar, alla vet ju skillnaden på hur det är att umgås med någon som är nedstämd och ledsen mot någon som skrattar och är glad? Hanna var inte ledsen hela tiden så klart, det får ni inte tro! Även med anorexia så har man bra och dåliga dagar. Men det kunde bli väldigt tungt ibland även för mig och då var jag tvungen att komma bort. Jag tog mig bort från Hanna genom att träna och träffa andra kompisar. Därför är det jätteviktigt att man har andra kompisar runt sig som man kan umgås med utan Hanna. Man behöver själv ta en paus ibland för att orka med att stå vid sin väns sida. Jag lovar att eran vän förstår det och tycker det är bra!  

Sista delen kommer upp i morgon, take care! ♡

Min bästa vän fick anorexia del 1

 


Det finns något som är viktigt att prata om i dagens samhälle. Dels för att det mörkas något enormt av alla, det är inget man vanligtvis pratar om. Men också för att siffran ökar för varje dag och går neråt i åldrarna. Jag pratar om ätstörningar. 
 
Min bästa vän Hanna fick diagnosen Anorexia för ungefär två år sedan. Det kom lite som en överraskning även fast jag tyckte att jag märkt det på henne vissa stunder. ”Då var det dags igen”, tänkte jag för mig själv så det gjorde ont i hjärtat. För innan Hanna har jag haft flera kompisar med samma diagnos. Liksom med Hanna försöker jag stötta dem genom hela sjukdomen. Idag mår några av dem bättre och jag är glad att jag fick vara med att stötta dem och bidra till att det blev bättre. Även fast det största helvetet är för den som är sjuk, så får man inte glömma det helvetet det blir för familjen och vänner också. Därför tänkte jag försöka skriva lite om hur det är att vara nära vän med någon som har anorexia/ätsstörningar. Jag utgår bara från mig själv när jag skriver denna text, så ni får ta det med en nypa salt! 

Det jag tror man först måste intala sig själv som vän är att detta är en process som kommer ta tid. Anorexia är ingen sjukdom som går över på en vecka, några månader eller kanske på flera år. Din kompis kommer säkert under denna tid behandla dig illa, säga dumma saker och gå bakom din rygg flera gånger. Men då gäller det försöka förstå att det inte är din kompis som gör det där, utan sjukdomen. Det jag har förstått (utifrån det jag sett) är att sjukdomen har ett sådant hårt grepp om handlingar och tankar. Så vi som inte har sjukdomen har svårt att förstå alls vad de går igenom. Min vän skulle aldrig skada sig själv på något sätt, behandla någon annan illa eller ljuga för mig. Men när hon var som sjukast var det något hon gjorde och bad mig göra ofta. 

Men det gjorde jag aldrig. Även fast jag kände mig som en påse skit till kompis så gick jag bakom ryggen på Hanna flera gånger. Ett exempel är när hon bad mig ljuga för hennes föräldrar om att hon ätit hos mig eller ätit med oss på stan efter skolan fast hon inte hade det. Jag svarade bara ”okej”. Men när hon hade gått hem så skickade jag iväg ett sms till hennes mamma och sa som det var och att det Hanna sa inte stämde. Jag visste att Hanna skulle bli besviken och arg på mig. Men återigen, det är sjukdomen. Man får försöka intala sig att det är för hennes bästa. Den ”riktiga” Hanna kommer tacka dig i slutänden. 

 


Publicerar del 2/3 i morgon!

Nyttigt och gott bröd


Bröd blev det allt igår och gott var det också! Morotsbrödet som jag gjorde för någon vecka sedan passade mig inte alls i smaken, vet inte om jag gjorde något fel dock. Men det här är en gammal favorit som jag fick receptet på av en kompis. Har kanske visat er det förut? I så fall får ni det igen!

 Äppelbröd 

2 dl havregryn
- använde fiberhavregryn
5 dl dinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl sesamfrön
2 tsk bikarbonat
en nypa havssalt
3 msk honung 
1 rivet äpple
4 dl yoghurt 
- använde mild lätt yoghurt 0.5%

1. Sätt ugnen på 200° 2. Blanda alla torra ingerdienser 3. Skala äpplet och riv ner det 4. Tillsätt honung och yoghurten 5. Klä en form med bakplåtspapper och ha i smeten 6. Toppa med valfria frön om du vill 7. Ska stå i ugnen 45-60min, ytan ska bli lite knaprig

Above the birds


En väldigt seg och kall dag har det varit idag. Cyklade i raketfart hem och har precis ätit lite mellanmål och tittat på vänner. Nu ska lägga mig och vila en stund innan jag åker och handlar lite. Religionsprovet är gjort också, så nu kan jag ta i alla fall en dags paus från plugget. Tror jag ska baka lite bröd idag faktiskt innan Gey's börjar! 

Måste som flera andra uppmärksamma Tristan, det var nästan det ända jag såg när jag kom in på Facebook nyss. Usch, så hemsk och sorgligt det är när människor går bort. Just när de är i ens egna ålder så känns det om ändå lite mer i hjärtat! R.I.P...

En bättre varm choklad


Varför inte slå sig ner i höst/vinterkylan med en kopp varm choklad? Som dessutom är en bättre variant än oboy och som bara innehåller naturliga sötningsmedel. En favorit för mig att dricka när det börjar bli ruggigare uta är den här chokladen gjort på massa gott. Ett tips till er som vill ha en "alla dagar i veckan" -choklad, eller bara när ni inte är sugna på oboy! 


 Varm Choklad 

Mjölk
- havremjölk och mandelmjölk är gott men det går bra med vanlig
Kanel
Vaniljpulver
Agavesirap 

1. Blanda kanel och vaniljpulver i botten. Man får försöka uppskatta hur mycket man ska ha beroende på hur stor koppen är. Till denna koppen hade jag ca 1 tsk kanel och 0.5 tsk vaniljpulver. 2. Häll i agavesirap, denna kopp kanske ca 2 tsk, det får man helt enkelt smaka av och prova sig fram. 3. Häll i mjölken och rör om, in i mikron ca 1,5 minut. 4. Rör om och smaka av, jag tillsatte lite stevia vanilj, annars så tar du bara lite mer agavesirap tills du är nöjd med smaken. 

Myser, så gott jag kan


Mysigt ska man i alla fall ha det när man sitter och pluggar. Låter David Guettas nya album rulla i bakgrunden samtidigt som jag fördjupar mig i kristendomen. Men ska snart sluta och i stället städa mitt rum och bädda rent min säng. Hade en sådan där typisk morgon då allt gick snet och jag lyckades spilla te över min säng, haha. Senare ska jag göra mig en kopp varm choklad gjord på havremjölk och lite annat gott och titta på några vänner- avsnitt. Lägger nog upp receptet i morgon till er, hoppas ni haft en mysig måndag! 

Snart december!


Här sitter jag, med regnet och den kyliga luften utanför som gör det så otroligt jobbigt att gå upp ur sängen varje morgon. Samt att gå en hel dag i en kall skola som vägrar inse att deras elever sitter med jackor inne och fryser ändå. Egentligen skulle jag behöva plugga just nu. Men har spenderat den senaste timman till att titta på julrecept. För om bara ynka en vecka går vi in i min favoritmånad, december och julen. Julen är nog den tid på året då allting blir så mycket mysigare och godare. Ska prova massor med nya recept och dela med mig av till er!

Mockingjay


Det var helt klart värt det att pina sig iväg till en biosalong igen. Även fast jag tycker att det blir bättre mår jag sjukt dåligt under de första 40 minutrarna ungefär. Handsvett och illamående varje gång och jag fattar inte varför. Får inte i mig så mycket som en godisbit under bion heller på grund av det. Men som sagt, det blir förhoppningsvis bättre och det är värt det varje gång! Tror aldrig jag har upplevt så många rysnins- moments någonsin under en film! Rös ner till tårna vid flera tillfällen och tyckte verkligen den var jättebra och fruktansvärt mäktig! Men slutet gör en lite desperat efter nästa film, tänk att man behöver vänta ett helt år!

Kommer säkert sakna skolan

Dags att fylla på med lite nya bilder, bildbrist! Haha men Spanien tröttnar jag aldrig på! 

Så kasst att man måste spendera lediga dagar till att plugga. Hoppade över allt igår och bara tog det lugnt och hade det mysigt med en bra vän. Så glad att jag har Elin, verkligen hur bra som helst är hon! Men idag måste jag ta tummen ur röven, en uppsats som ska vara klar idag, redovisning i morgon och prov på onsdag. Skolan när den är som roligast... är så glad att jag är student samtidigt som jag är livrädd, haha. Jag lovar att jag kommer sakna skolan så fort jag varit borta några veckor och kommer undra varför jag satt här och klaga nu. Men motivationen kanske börjar svikta lite när man ändå gott i skolan i tolv år?

Ska se Mockingjay på bio i kväll, så igår såg jag första filmen och idag tänkte jag se den andra! Så ska skriva klart och sen äta lunch och se Catching fire. Sen tror jag det blir en promenad! Hoppas ni mår bra!

Olika sporter jag provat genom åren


Kaxiga kusin-kvartetten! 

Jag har ju alltid tyckt om sport och att röra på mig. Kom därför på tanken idag att titta tillbaka lite på vad jag hållit på med genom åren och insåg ganska snabbt att det var ganska mycket ändå!
Det jag gjort/provat på sedan jag var liten är:
Gymnastik
Simning
Dykning
Friidrott
Fotboll
Golf
Cheerleading 
Skidor
Tennis
Ridning
Basket
(Gymmet och såklart sprungit en hel del)

Girls just wanna have fun


Såg verkligen fram emot en rolig, bra kväll i Örebro igår med mina pinglor. Men tyvärr så slutade min kväll på soffan hemma, mådde verkligen kasst. Både i huvudet och kroppen utan att ha druckit en droppe. Hatar att det blir så ibland, när man verkligen vill ha kul och så sätter hjärnan stopp för det. Kaos, det beskriver min kväll ganska bra. Såhär såg jag i alla fall ut i början av kvällen. Så irriterad och sur på mig själv. Men ska i alla fall plugga lite nu, sen se basket och träffa Elin senare ikväll. 
 

Words


Äntligen fredag! Firar det med en liten påminselse om att inte låta någon trampa på er där ute.

Bra start på gymnasiearbetet!


Händelserik dag har det varit, denna torsdag. Idag har vi bland annat varit på vårt första besök när det gäller gymnasiearbetet. Det gick verkligen hur bra som helst och jag tror alla i min grupp är lugnare nu med en bra start. När vi gick och sa att vi skulle komma tillbaka efter en vecka sa några, "så länge?", gulliga! Ja, det blir nog bra det här. Annars så rullar proven och uppsaterna in för fullt och det är bara att bita i fram till jul. Var på möte med vår yrkesvägledare idag också och spånat lite om framtiden. Väldigt läskigt att veta vad som krävs och hur det kan bli/inte bli, men jag är i alla fall beredd att satsa allt! 

Gick hem raskt från skolan och slog mig ner med en kopp kaffe framför lite roliga klipp innan jag tog en powernap. Åkte sedan till gymmet och tränade ben och rumpa. Vaden är bättre också, men belastade den inte så mycket idag för säkerhetens skull. Nu ska jag göra lite proteinpankakor och slå mig ner med uppsater. Hoppas allt är bra med er!