piezes

Jag har tagit dykarcertifikat! - första dagen

Innan vi åkte till Thailand så berättade Elin för mig att hon nog tänkte ta dykarcertifikat ifall det fanns möjlighet. Jag var osäker till en början. Lite orolig för min astma, men främst orolig på grund av min klaustrofobi och rädsla för att något skulle gå fel i djupet. Funderade även på om det var värt pengarna och om dykning verkligen var något för mig. 

Jag och Elin kom till Thailand onsdagen den 2 februari. På torsdagen bestämdes det att vi skulle börja vår utbildning och på fredagen var vi igång. Det var snabba ryck och ärligt talat hann jag inte tänka efter så mycket. Vad skulle jag göra hela dagarna medan Elin gjorde sin utbildning liksom? Jag insåg att det var lika bra att köra på och helt enkelt se om väntade.

Jag stötte tyvärr på problem direkt med min astma. Det första du gör på utbildningen är att fylla i en enkät med uppgifter och där frågade de specifikt om astma. Trots att jag bara har lätt ansträngningsastma oftast i samband med min pollenallergi, så ville de ändå att jag skulle kolla upp den innan jag påbörjade utbildningen. Så jag och Oscar hoppa upp på moppen och åkte till närmsta sjukhus. Väl där så testade de mycket mer än jag trodde, haha! Allt från blodtryck, temperatur till puls och lungor. Blev en lite längre procedur än jag trodde, men blev jättebra bemött och fick grönt ljus till slut!

Det första jag och Elin fick göra var att börja gå igenom teroifilmer och svara på frågor till dem. Det ingår lite teori i kursen samt ett sista skriftligt prov. Så det gällde att vara vaken under filmerna. När några av dem var gjorda fick vi äntligen utrustningen visad för oss och sen begav vi oss mot poolen!
Hela första dagen spenderade vi i poolen. Vi lärde oss lita på utrustningen främst. Jag lovar er att första gången vi gick under och skulle andas så kändes det som du inte fick någon luft. Det var ovant och till en början blev det ganska andfådd andning innan du lät dig själv slappna av och försöka fokusera på att andas långsamt. Dagarna flyter såklart ihop för mig. Men jag tror att vi den här dagen bland annat tränade på: att göra rent masken och tömma den, att fånga regulatorn om vi tappat den, dela luft med varandra och tecken/språket du använder under ytan. Allt var så klart under vattnet.

Stuck


Nu har ännu en av mina vänner landat i New York för att vara borta i ett år. I torsdags var vi ute och åt några tjejer. Sen var jag även över en snabbis i söndags för att krama om henne för sista gången på länge. Är så himla glad för mina vänners skull men kan inte slå bort känslan av att själv känna mig fast. Fast i en stad jag inte vill vara i och just nu fast i livet. Samtidigt vill jag bara boa in mig i tryggheten hemma och aldrig flyga själv. Men det ska bli ändringar, jag ska prova mina vingar redan i slutet av denna månad.

Förresten så har jag ju MASSOR att berätta om Thailand! Jag lovade ju er en "guide", ish, och det tänker jag hålla. Så nu har jag planerat och kommer publicera inlägg angående resan på tisdagar, torsdagar och lördagar. Så vill ni enbart läsa om resan så är det de dagarna ni kan hålla utkik! Så eftersom det är tisdag idag så kommer första inlägget upp i eftermiddag. Å vi kickstartar självklart med ett inlägg om dykning! Så kika gärna in senare, kram!

Är vi så sårbara?


Under dessa veckor i Thailand så har jag lärt mig att uppskatta en hel del som vi  ofta tar för givet här hemma. Framför allt att ha friskt vatten att tillgå dygnet runt. Idag skriver jag detta inlägg tillsammans med Brava Vattenrening, som bland annat jobbar med att hjälpa oss analysera vårt vatten - därför tänkte jag skriva lite kort om just det.

Jag kommer ihåg ett tillfälle som inträffade ganska nyligen här hemma. Jag minns tyvärr inte om de var bakterier i vattnet eller om det var en reparation, men de behövde stänga av vattnet helt. Hur som helst så kunde vi inte använda vattnet. När detta skedde så minns jag att mamma bad mig och min bror åka förbi Coop och köpa hem några Loka. Detta var bara kort efter att de hade stängt av vattnet, men när vi kom till Coop så var hyllorna helt rensade! De hade även satt upp en vattenstation utanför butiken där folk stod på kö med diverse bägare och behållare.

Då slog det mig då hur sårbara vi är. Hur sårbart vårt samhälle är. Jag tror inte vattnet var borta i mer än ett dygn och ändå bunkrade människor upp för att klara sig. Trots att de visste att vattnet skulle komma tillbaka som småningom. Samtidigt som jag blir fascinerad av att detta så skrämmer det mig minst lika mycket. Jag kan inte låta bli att slås av tanken på om det verkligen skulle bli en riktig kris och vad som skulle hända då. Vad tror ni?

Kontraster


Kontrasterna just nu är så himla påtagliga. Från att ha gått och svettas i 32° värme och andas fuktig luft till att gå runt och frysa i -1°. Har faktiskt knappt varit utanför dörren sen jag kom hem. Även fast solen har varit framme även här hemma så saknar jag värme. Så för min del får detta gärna smälta bort och våren komma tidigt!

Igår jobbade jag på igen på kvällen. Klämde in 30 minuter på crosstrainern under passet då det var ganska lugnt på gymmet. Var skönt att få röra på sig igen och det gick faktiskt förvånansvärt lätt att trampa de där kilometrarna. Ska bli kul att få köra igång med träningen igen. Ska shoppa hem lite materiel motivation någon dag nästa vecka tror jag!;) Ikväll väntar lite mys med Sarah, Tom och några till. Blir säkert lite slö-tittande av melodifestivalen och massa gott till det. Önskar er en fin lördagkväll!

Svensk mark!


Äntligen skriver jag från svensk mark! Igår morse (Thailändsk tid) påbörjade vi en lång resa hem. Sista natten i Thailand spenderade vi på ett fint hotell i Krabi eftersom planet hem gick så tidigt. Bilresan från Koh Lanta till Krabi är tre timmar lång och väldigt trång. Så både jag och Elin kände att det skulle vara skönt att ha den gjord innan ytterligare 14 timmars resa. Så vi spenderade en mysig natt i Krabi som jag ska berätta mer om vid ett senare tillfälle. 

Men nu är jag hemma! Att vakna upp i sin egna säng, i sitt egna rum och få gå ner för att njuta av första skålen gröt på en månad var underbart! Saknar förstås redan värmen då vi kom hem till några plusgrader och snö. Men just nu är att vara på svensk mark, ha det rent och att ha alla bekvämligheter nära till hands igen guld värt. Tänkte inte göra så mycket ansträngningar idag. Måste försöka komma in i den svenska dyngsryttmen igen så här kommer jag sitta mest idag↑. Svara på mejl, jobba med bilder och lite annat samtidigt som jag håller på att tvätta för fullt. Hoppas ni mår bra!

Vilka pass har jag provat på Actic?


 Tabata  

Tabata har jag kört ganska regelbundet under snart två års tid. Älskade intensiteten från första stund! Även fast de första gångerna var brutala att ta sig igenom. Det brukar oftast vara så när en chockar kroppen med något nytt och annorlunda. Tabata är en form av cirkelträning, med intervallet; 20 högintensiva sekunder, 10 sekunder vila x8/station. Där du jobbar både styrke och kondition, med vikter ibland och ibland inte. Passen är bra uppbyggda, vi har sex stationer och passet pågår i en timme ungefär. Burpees är en ökänd övning på tabatan hos oss på Actic!

 ATC 
ATC har jag på senaste tiden lett mycket själv faktiskt! Även detta är en form av cirkelträning men med ett annat intervall än tabatan. Här jobbar vi aktivt i 45 sekunder, vilar 15 emellan och i stället för x8 så går vi varv. Det handlar om tolv olika övningar/varv då. Även dessa med blandad styrka och kondition, med vikter och utan. Skillnaden här är att övningarna inte har samma intensitet då du ska kunna utöva övningen hela 45 sekunder. Tabatan är min personliga favorit av dessa två. Men jag tycker samtidigt det är roligt att få bryta av tabatan med ATC emellanåt. För konstigt nog så vänjer sig kroppen vid tabata-intervallerna också, så då är det perfekt att byta intervall några pass!

 Core 
Core är det ända fasta passet jag har och som jag leder på måndagskvällar. Där jobbar vi bål, bål och bål! På olika sätt med stabilitet, balans och styrka. Men bara med våran egna kropp som belastning, så här involveras inga vikter. En himla viktig grupp av muskler som är ganska tråkiga att träna till vardags tycker jag. Men åh så mycket den har hjälpt mig stärka överkroppen! Tack vare att jag håller passet och därför kör core en gång i veckan minst så kände jag skillnaden väldigt snabbt. Jag blev starkare i andra övningar jag utförde, som t.ex knäböj. Jag upplever att jag har fått starkare hållning samt en viljestyrka av stål efter alla plankor haha! Alla skulle träna upp bålen tycker jag!

 Legworks 
Detta är ett relativt nytt pass på Actic som jag bara har provat en gång. Det är som det låter, ett pass för bara benen och rumpan. Även här ligger fokuset på att jobba med din egen kropp som belastning. Det är mycket lunges, squats, höftlyft och andra övningar för benen. Det är ett pass som framkallar mjölksyra!! Men en riktig härlig sådan då det bränner i benen av en ansträngning du trodde var "lätt". Det är ett bevis för mig att ibland är vikter överskattade för att få till ett bra pass!

 Spinning 
Sist men inte minst, spinningen. Som jag kört i kanske några månader nu. Hatar det och älskar det! Varje gång jag sätter mig på den där cykeln ångrar jag mig, men varje gång jag kliver av är jag uppe bland molnen. Det finns en charm i att få ta ut sig så mycket att du känner dig svimfärdig efteråt tycker jag- som du kan göra under ett spinningpass. Bara du sätter gränserna för hur mycket du orkar och jag svettas aldrig så mycket som jag gör under dessa pass haha! Å nej, spinning innebär inte att vi bara sitter rätt upp och ner och trampar runt. Spinning är också uppbyggt på olika sätt av beroende på instruktörer. Där vi jobbar i uppförsbacke, nedförsbacke, högintensivt, lågintensivt och olika intervall. Det är inte alltid roligt, men det den känslan jag får efter ett spinningpass har jag inte upplevt av någon annan träning än så länge!

Sista dagarna på Koh Lanta


Nu var längesen jag skrev något. Men dagarna fortsätter rulla på (lite för snabbt) och nu har vi bara tre dagar kvar på Koh Lanta innan vi åker tillbaka och bor i Krabi en natt, sen beger vi oss hem. Detta har nog varit en av de mest händelserika resorna jag upplevt och jag har så mycket att både visa och berätta för er. Samlat på mig en del erfarenheter och kommer förhoppningsvis ge er en utförlig guide om Koh Lanta samt vad som finns att göra här.

Denna lördagkväll har vi lagat en väldigt god middag tillsammans i vårt lilla kök. Har även blivit inspirerad när det gäller mat här nere, så några recept till er kommer också! Det ska bli kul att bjuda dem där hemma på våra Thailändska hopkok. I morgon ska vi på en snorkeltur och så håller vi tummarna för att få göra ett sista shore-dive på måndag. Bara försöka njuta och ta vara på alla möjligheter de sista dagarna. Snart är det vardag igen och trots att jag saknar min familj, mina vänner, mitt hus och träningen så har jag haft det så härligt här!

Trekking i Koh Lantas djungel


Vilken fantastisk dag vi har haft idag och vilket fantastiskt ställe vi har besökt. Varken jag eller Elin är speciellt mycket för att ligga på en strand och pressa i solen dag ut och dag in. Så idag tog vi oss till Koh Lantas Nationalpark. Vi gick en 2 km jobbig sträcka i djungeln, läste om träd och gick medan den mystiska naturen bredde ut sig runt oss. Efter det gick vi upp till deras view point och där är denna bild tagen. Så sjukt vackert! Det går att ta tusen bilder på stället och fortfarande inte kunna visa eller förklara hur häftigt det är. Mer bilder från vår vandring i djungeln och denna plats kommer komma upp!

Vi har redan varit här i snart två veckor. Tiden går så himla fort och det är inte så långt kvar innan vi ska sätta oss på planet hem igen. Innan dess har jag och Elin en hel del kvar som vi skulle vilja pricka av innan vi åker. Bland annat vill vi spendera en natt på Phi Phi, göra en snorkeltur, besöka några grottor och göra ett sista fun dive. Det kommer bli en hel del på agendan den sista tid här! Jag hoppas verkligen vi hinner med allt!

Koh Haa

Kikar in här igen från mina varmare breddgrader och hoppas att ni mår bra där hemma. För det gör verkligen vi. De senaste dagarna har vi mest fokuserat på att få lite färg. Så vi har spenderat många timmar på stranden och i havet. Det är sjukt varmt så det blir ett dopp nästan var tjugonde minut. Idag tog även jag och Elin en massage på eftermiddagen efter allt pressande i solen. Vi beställde en Aloe Vera-massage och blev ompysslade i en timme och återställda i huden. Var gudomligt skönt!

I morgon blir det passande en ledig dag från stranden då vi ska ut på vårt sista dyk. Vi åker till en jättevacker plats som heter Koh Haa. Som vi var vid förra dyket och där jag knäppte den här bilden. Har vi tur får vi se lite små-haj i morgon och kanske något annat spännande. Ser fram emot det i alla fall. Nu ska jag och Elin slå på någon film, bara ta det lugnt och ladda inför en tidig uppstigning i morgon. För efter i morgon är jag och Elin klara Open Water-dykare!