piezes

Kategori: Matporr & Recept

Matig fredag


Igår var jag ledig eftersom jag jobbar i helgen. Men det gör inget, hört att det ska regna ändå. Men tog vara på dagen igår gjorde jag. Det drog in ett åskväder på förmiddagen och då kröp jag ihop framför min dator. Spelade min "Rainy days" lista, lyssnade på åskan och pysslade lite med nya bloggen. Men sen sken det upp och då åkte jag, Elin och hennes syskon till Glass-stället som ligger nära oss. De har de bästa glassarna! Så mycket gott! Behövde ingen lunch efter en sådan glass, haha!

På kvällen sen åt jag och familjen på Harrys. Jag tog deras vegetariska hamburgare. En sojabiff typ med picklad rödlök. Den var god, men inte den godaste jag ätit. Strippsen och chilimajonäsen dock, wow. Sen tog jag också en mango-daiquiri, den var supergod!

Vegetarisk schnitzel


Lalala For.me slutar inte att lagga för mig. Får uppdatera några gånger eller prova igen om några timmar för att få upp något. Men just nu fungerar det, så passar på att visa er min goda lunch jag gjorde i helgen. Vegetarisk schnitzel, som är supergod!! Tillsammans med rotfrukt-strips, steka champinjoner, tomater och lite bea. Så lyxig middag och det var så himla gott! Det är fortfarande så kul att utforska det vegetariska köket, vill prova meeer! 

Quorn i thaisås


Ber om ursäkt för mobilbilder, men det var det närmsta jag hade till hands när jag skulle fota denna drömmiga rätt. Å för att jag var för hungrig för att "stagea" upp något hehe. På senaste tiden har jag börjat intressera mig för vegetarisk mat. Eller snarare att ha vegetariska alternativ i vardagen. Tycker det är roligt att experimentera och upptäcka att det faktiskt går att utesluta kött. Som jag vuxit upp med att äta.

Igår gjorde jag detta. Den där thai-såsen är så himla god! Det jag gjorde var enkelt att steka ca 300g quorn tillsammans med haricots verts. När de fått lite färg så hade jag i såsen + 0,5dl vatten och lät det stå och puttra en stund. Rekommenderar ris, matvete eller bulgur till. Blev jättegott och två stycken fin fina matlådor till jobbet!

Ceasarsallad a la Piezes


Jag och mina sallader. Vi är igång igen haha. Den här gången blev det en variant på ceasarsallad och herregud vad gott det blev! Blandade sallad, bladspenat och gurka i en skål. Hade i lite ceasardressing och blandade runt. Sen stekte jag kyckling i bitar. Hade på dem, tomater, krutonger och till sist lite parmesanost - svårslaget!

Jag är förresten hemma från Strömsholm den här veckan. Eller jag var där i måndags då vi bestämde att jag skulle vara hemma för att plugga till D9 provet, som jag ska göra på fredag. Det är en hel del och jag vill verkligen bara bli godkänd nu så jag kan lära mig arbetet på riktigt. Så är uppdateringen lite dålig så är det för att jag kör all in med plugg just nu. Med en hjärna som inte har pluggat på ganska länge haha! 

Vegetarisk lasagne


Jag har av intresse att försöka få in och prova lite mer vegetarisk mat här hemma. Har några recept på lager och älskar verkligen att prova nytt! För några veckor sedan gjorde jag en lasagne som blev succé i hela familjen. Till och med min bror som inte är så förtjust i grönt tyckte den var god, jätteroligt! Receptet jag gjorde lasagnen på hittar ni här.

Jag älskade verkligen kombinationen av mozzarella, röran på spenat och paprika samt de soltorkade tomaterna på toppen. Kan dock tipsa er om att mixa de krossade tomaterna innan ni blandar i dem. Klumparna från den tog över och skapade ganska mycket tomatsmak. Vilket inte var nå fel egentligen, men det tog över lite för mycket enligt mig och min familj. Men tips, tips, tips! Den var supergod, verkligen! Ska nog försöka slänga ihop den i helgen igen och göra några matlådor till nästa vecka...

Smoothie- bowl


Smoothie-bowls har blivit en ny frukost-favorit för mig. Ja, jag föll för trenden jag med haha! Men det är så smidiga, goda samt går att variera på så många vis. Älskar att göra dem speciellt de dagar jag är ledig, då jag kan mixa den. dekorera samt äta den i lugn och ro. Just den här skålen har ni redan sett en gång. Men då berättade jag inte vad jag gjorde den på.

Mestadels är det blåbär, därav den lila fina färgen. Men hade även i banan, mandelmjölk(inte så mycket), kvarg och spirulina. Spirulina tar jag ca 1 tsk av, jag tycker inte om när den ger smak eller ger ifrån sig för mycket färg. Den ska bara boosta lite näring och må bra ämnen. På toppen sen hade jag som ni ser banan, kiwi, kokosflingor, chiafrön och granola. Så gott! Nästa gång är jag sugen på att göra en grön smoothie, förstå vad fint det skulle bli!

Min påskhelg


I torsdags var vi hemma hos mormor och morfar där vi blev bjudna på tre-rätters. Förrätten bestod av ett tunnbröd med skagen brett i botten. Ovanpå var det mango, räckor och avokado, supergott! Kan verkligen rekommendera som en enkel lunch eller förrätt. Jag är verkligen en förrätts-människa och är inte så mycket för efterrätter. Ska garanterat göra den här hemma någon dag! Det blev en helkväll hos mormor och morfar med hela familjen, god mat, lite tv och många samtal.


I fredags så jobbade jag ett pass på förmiddagen och efter det fick jag äntligen ta lite påskledigt! Jag och min bror åkte och handlade efter jag slutat. Jag behövde halstabletter och sen ville jag köpa hem spirulina till mina smoothie-bowls! Men på Ica kände vi att vi ville unna oss något och köpte därför hem lite fika till oss och familjen.

Lördagen började med äggjakt! Eller tja, jakt var det väl inte. Mamma har genom alla år haft sämsta förmågan att hitta gömställen, så hon gömde äggen under flera år antingen i torktumlaren eller tvättmaskinen. Så nu är det där ett litet internskämt i min familj. Så vi gick tacksamt och hämtade våra ägg i torktumlaren ungefär haha!

Senare mot kvällen åkte jag till Sarah och Tom tillsammans med Elin och Oscar. Vi åt en god förrätt som Elin stod för. En röra gjord på varmrökt lax och rom, jättegod! Efter det fixade vi oss lite till innan vi ordnade supergoda halloumi-burgare! Picklad rödlök, avokadoröra, en dressing på chili och majo tillsammans med sötpotatispommes - det går ju inte att misslyckas med de ingredienserna! Riktigt god, receptet vi använde hittar ni här. 

Sen gick vi vidare till Stoffe där ett helt gäng samlades under kvällen. Tanken var att vi senare skulle dra ut, vilket några gjorde och andra inte. Jag var en av dem som avstod den här gången eftersom jag känt mig lite småförskyld och hängig. Men förresten, visst var min och Elins elefant från Thailand i inflyttningspresent till Sarah och Tom söt?! Älskar den, haha!

Min söndag var verkligen slö haha! Gick ut på en promenad med mamma men annars rörde jag mig inte mycket, vilket var så skönt! Eftersom jag sett klart House igen så bestämde jag mig för att fortsätta på "se om"-spåret och satte därför igång första avsnittet av Vampire Diaries förra veckan. Fortfarande sliter jag mitt hår för att alla är så sjukt vackra i serien haha! Min söndagkväll bestod sen av bowling, skräckfilm och mys med tre bra personer.

Idag har jag tagit vara på att vara ledig. Sov tills jag vaknade, åt denna smoothie-bowl framför serier, åkte och tränade, titta på lite mer serieavsnitt och har bara spenderat dagen så som jag ville. Det är ju trots allt den sista dagen på denna lilla ledighet och i morgon är det tillbaka till jobbet igen. Jobbet som jag bara har två veckor kvar på nu... *hihi, blink, blink*

Blåbärsbullar med vaniljkräm


Det kändes som om det låg en tung slöja över Sverige igår, upplevde ni det också? Det var tomt på gatorna och det kändes som det vilade en olustighet över att hitta på något. Tidigare i veckan hade jag och Sarah bestämt att vi skulle baka. Hon hade hittat ett recept på bullar med blåbär och vanilj som såg så himla goda ut. Så vi trotsade terrorn, gjorde extremt goda bullar och hade det trevligt Ingen kredd till oss utan receptet vi följde var detta: Blåbärsbullar med vaniljkräm. Å ja, vi hade ingen kavel så då använde vi en flaska med vin, vilket fungerade utmärkt haha!

Det blev inte så vackra och det var väääldigt kladdigt haha! Men herregud vad goda de var, nog bland de godaste bullar jag ätit. Dock fick vi stressa lite i slutet då vi skulle åka vidare för att äta och umgås med vårt härliga gäng i Arboga. Lite vin, skratt och gott sällskap gjorde min lördagskvälll bra. Igår var jag extra tacksam för de som finns runt omkring mig efter dessa sorgsna dagar.

How about brunch?


Jag har jobbat mer och mer på Actic den senaste tiden. Vilket innebär att jag vissa dagar öppnar och börjar 05.45, som jag gjorde igår och idag. Fem ringer klockan och det är nog det tidigaste jag någonsin gått upp. Men eftersom det börjar bli ljusare ute nu så känns det i alla fall inte som att vakna mitt i natten. Utan det har faktiskt gått bra att ta sig upp, solen = energi!

Kom hem för bara några minuter sedan och är inte så farligt trött nu heller. Inte som jag trodde att jag skulle vara efter en hel veckas jobb och ett tabtapass tidigare idag på förmiddagen. Men ska ändå ta en förtjänad vila innan lite kaffe, mellanmål och serietittande. Ovan ser ni den gudomliga tallriken med bananpannkakor som jag gjorde till lunch för några dagar sedan. Tror jag ska slänga ihop ett gäng i morgon också till brunch. Jobbar i helgen så ska öppna vid tio i morgon, köra ett pass och sen hem emellan. Då blir en god brunch något att se fram emot! Eller vad tror ni? Brukar ni äta till brunch?:)

Våffel-söndag




Idag gjorde jag i ordning en mysig våffellunch till hela familjen. Hade banan, kiwi, jordgubbssylt och grädde till. Brukar alltid ha lite vaniljpulver i grädden för att ge den lite extra smak. Jag hann precis äta upp och diska efter mig innan jag var tvungen att skynda mig mot dagens kvällspass på Actic. Önskar er en fortsatt trevlig söndag!

Ingefära-shots och stress


Nu har jag gjort i ordning en sats med ingefära-shots. Min vän Elin brukar ofta göra det och dricka för att förebygga förkylningar. Så jag tog receptet av henne och gjorde själv för att försöka hålla mig frisk från och med nu. De är enkla att göra. Börja med att värma vatten med ingefära i en kastrull, inte över 60° bara. Sen låta ingefäran ge smak åt det varma vattnet. Efter det tog jag ut bitarna av ingefära och hade i pressad citronsaft och honung. Sen har det fått stå i kylen och bli kallt. Ska ta en varje morgon nu fram till jag ska åka! 

Annars då? Jag har börjat få lite stress inför resan och har börjat pricka av ärenden och packning. Vi reser bara med handbagage den här gången vilket blir en utmaning för mig som aldrig gjort det. Det känns som jag kommer ha för lite med mig! Å vad som ska ligga i ryggsäcken har jag inte heller kommit fram till. Det känns konstigt att stå och prova shorts och linnen medan snön ligger på backen utanför. Det är svårt att tänka tycker jag, för kroppen är inställd på tjocktröjor och långbyxor. Men det går nog bra!

Förkylnings-juice


Mitt immunförsvar är just nu verkligen inte min vän. Bara tre veckor sen sist jag låg och nu känner jag mig dålig igen. Har hosta, huvudvärk och lite ont i halsen. Förstår inte vad det är som pågår. Jag brukar inte bli sjuk ofta i vanliga fall. Men en sak är klar och det är att från och med nu är det fullt fokus på att bli frisk och hålla sig frisk tills vi åker till Thailand. Bara elva dagar kvar!! Så jag trotsade huvudvärken i morse och pysslade i köket. Fixade bland annat den här förkylningsjuicen till frukost. Sen har jag gjort  ingefära-shots som jag ska ta lite då och då. Sen dricker jag timjante och tar Kan Jang.

Tänkte dela med mig av receptet på juicen jag gjorde i morse. I den hade jag; 1/2 äpple, riven ingefära, juice från två apelsiner, citronsaft och vatten. Blev fräsch och god! Hade egentligen en del på agendan idag då jag är ledig. Men får ta mig tiden att vara sjuk i stället. Så ska krypa ner i sängen nu och slå på någon bra film. Ibland är livet inte på topp.

Last days


Det känns ganska för djävligt när en person som är viktig för en ska åka iväg och förhoppningsvis bli borta ett tag. Därför umgås jag med Frida så mycket vi båda kan nu dagarna innan hon åker. Som sagt tidigare unnar jag verkligen henne detta äventyr och tror hon kommer få en fantastisk upplevelse, men det kommer fattas en person här hemma. 

Idag träffades vi en stund på förmiddagen, åt sushi och pratade innan jag skulle åka mot jobbet. I morgon ska vi äta ute och sen säga hejdå på riktigt. Är det egoistisk att bara vilja ha iväg henne så att hon är trygg och säker på andra sidan Atlanten och jag bara får sakna henne? Hatar att säga hejdå, eller på återseende. I alla fall när det gäller så lång tid och med någon som alltid finns där annars. Det kommer bli många samtal på skype och facetime får jag känslan av. Speciellt i början haha! Har jag lite separationsångest? svar ja!

Snickers - recept


                                                                                                                                                                                                                                                                                       © Linnéa Löfblad 

  Snickers  

350g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 liter cornflakes
1 dl kokos
300g choklad

1. Blanda socker, sirap och jordnötssmör på låg värme i en kastrull 2. Krossa flingorna lätt 3. Häll i de krossade flingorna + kokos i kastrullen och rör om 4. Bred ut smeten på en plåt klädd i bakplåtspapper 5. Smält chokladen och bred sen ut den över smeten 6. Dekorera om du vill, annars låt svalna