piezes

Kategori: Matporr & Recept

Rocky Roads - recept


                                                                                                                                                                                                                                                                                      © Linnéa Löfblad

  Rocky Roads  

Jordnötter
Minimarshmallows
Dumlekola
Choklad 

Rocky Roads går att göra på tusen olika sätt och detta är nog en av de enklare sätten. Eftersom jag gjorde sådan liten sats i år gjorde jag bara på mjölkchoklad (300g). Men andra år har jag även gjort med mörk choklad och haft pistagenötter i också. Nästa år vill jag prova att ha gojibär eller något med lite färg i.

Detta enkla julgodis är en favorit hemma hos mig. Hacka nötterna, dela dumlekolaorna och blanda allt i en bunke. Ha i marshmallows och smält choklad över vattenbad. När chokladen har svalnat lite (annars smälter marshmallowsen) tillsätt den i bunken och rör om. Ha ut på en plåt med pakålåtspapper och fördela jämt. Låt stå ute/i frysen/i kylen tills det har stelnat! Simple as that, god jul!

Julbak

                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                           © Linnéa Löfblad
Igår blev det lite julbak hemma hos mig. Elin kom över en stund på eftermiddagen och tillsammans gjorde vi Rocky Roads och Snickers. (recept kommer) Eftersom min familj ska bort i jul så kunde jag tyvärr inte baka så mycket i år. Då äts det inte upp utan slängs iväg i mitten av januari, ovärt. Så det blev bara två olika julgodis i år som jag och Elin delar på. Men jag tycker det hör till att baka lite och lyssna på julmusik så jag ville i alla fall göra lite.

Har på senaste tiden hittat inspirationen till att fota stilleben. Precis som jag gjorde med bilden på min önskelista. Tycker det är roligt att bygga upp en liten scen, fundera på vad jag ska ha i bilden, prova, ändra och flytta runt. Gjorde det även med dessa bilder ovan. Älskar när jag har tid och motivation att lägga lite mer tanke bakom mina bilder. Mycket roligare att blogga då också! Hoppas ni haft en bra helg, sex dagar kvar till julafton!!

Julig smoothie


                                                                                                                                                                                                                         Inlägget är en favorit i repis från 2015
Under julen älskar jag att blanda ner lite pepparkakskrydda i diverse saker för lite julig smak. Pepparkakskrydda går att köpa i vanlig matbutik och jag blandar ibland i den med gröten på morgonen eller till exempel i en smoothie som här ovan. Så enkelt att tillsätta och det blir så himla gott!

Traditionella pepparkakshuset

Åren går snabbt när du börjar titta tillbaka. Minns huset 2012 som slutade i total katastrof och det sluta med att vi dränkte hela rasket. Idag är det pepparkakshuset vi skrattar som mest åt. Året efter gjorde vi bättre ifrån oss sugna på revanch och lyckades (enligt oss) göra det finaste huset hittills. Inget år efter det har vi varit i närheten! Men lika roligt och mysigt är det varje gång, en tradition vi försöker hålla så gott det går!










Pepperkakshus-bygge 2016


Nästan varje år sedan 2012 så har jag och Hanna byggt pepparkakshus och igår var det dags för huset 2016! Vi pysslade i några timmar, pratade och lyssnade på julmusik. När vi var klara släppte vi lös hennes galna hamster som fick roa sig där en liten stund. Försökte knäppa ett "gullig-hamster-kikar-ut-genom-fönstret"-kort, men den lille var inge samarbetsvillig alls! Senare idag kommer lite bättre bilder på årets hus samt en liten sammanfattning av alla pepparkakashus genom åren!

Förkylningstider - en förkylningssmoothie


*Inlägget är en favorit i repris

Såhär i förkylningstider kan det vara bra att boosta sig med massa vitaminer. Jag är i alla fall sådan som gör allt för att slippa bli sjuk, för jag avskyr det så mycket. Denna smoothie/juice slängde jag ihop i våras när jag drog på mig en av de där tråkiga förkylningarna.
  
 Innehåller: 
1,5 dl mango
saft från en halv citron
en halv banan
fint riven ingefära
- ha i efter smak 
2 dl vatten

Världens bästa bollar


Världens bästa bollar, utan tvekan! Det finns oändligt många varianter på dessa hälsosamma bollar men inget jag testat har hittills slagit dessa. Som jag faktiskt av en slump slängde ihop då jag saknade en del ingredienser hemma. Så det är helt och hållet mitt egna recept! Har precis ätit ett par och druckit en kopp kaffet, mer mättande än vad man tror. Nu däremot måste jag byta om och åka ner för att leda veckans corepass för Actic-medlemmarna. Skulle ni förresten intresserade att ta del av passen jag gör? Lämna gärna en kommentar eller gilla inlägget i så fall så ska jag filura ut något bra sätt att dela det med er på!:)

*Orginalinlägget med receptet på bollarna hittar ni här

Så fina vänner


Idag känner jag mig lite extra tacksam mot mina vänner. Igår jobbade jag till 20 på Actic och då åkte tre underbara tjejer hem till mig och lagade mat. Så när jag kom hem välkomnades jag av tacos på bordet och dippen blandad i kylen haha. Så fina vänner som kan göra sådant för varandra! Det är inte ofta man blir välkomnad hem av sina vänner i sitt egna hus. Så härlig känsla att komma hem till!

Idag har jag haft en mysig dag med Elin. Promenerat genom skogen, fikat och prata en massa. Blir en lugn kväll för att ladda upp inför match i morgon. Säkert ett bad i jacuzzin och lite kort med familjen. Känns som en perfekt kväll, är så himla trött denna tid på året. Hoppas ni mår bra!

Tre favoritluncher

Panerad torsk

Ibland byter jag ut panerad torsk mot korn, kyckling eller något annat som passar. Super enkelt att bara steka på något snabbt, göra massa olika grönsaker och ha sås på sidan om. Lunch för mig ska va lätt och vara enkelt att slänga ihop. 

Soppor

Speciellt under denna halva på året är soppor en favorit. Brukar oftast bli soppa på grönkål- eller broccoli om jag får bestämma. Har jag lite extra tid kan det hända att jag gör potatis och purjulökssoppa också. Så enkelt att låta koka upp i lugn och ro medan man sysslar med något annat.

Sallader

Sallader i all ära! Har oftast två baser jag utgår ifrån när jag gör mina. Först någon form av kolhydrat ex; bulgur, pasta eller quinoa. Sen någon proteinkälla ex; kyckling, salami eller parmaskinka. Sen är det bara att ösa på med vad man har hemma. Jag brukar alltid ha lite vitlöksdressing eller Crema Balsamico till också!

Halloween bak - spindelkakaor!


Till dessa behöver du:

Små, små spindelkakor liknade mer ett gäng bläckfiskar när jag var klar med dem. Men goda var det och ganska enkla att göra också. Har gjort receptet i min egna tappning från en amerikansk sida, därför det är så konstiga mått. 1 cup är ungefär 2,4 dl i alla fall. Lycka till!:)

Cred till denna kanal för musiken.

Halloween snacks! - healthy edition

Välkomna till Halloween-veckan!
Idag bjuder jag på två tips på lite nyttigare snacks till Halloweenbordet. Inspirerat från denna sida, men i min egen tappning.

Till dessa behöver du:

Spöken och andar är något jag tror på, gör du? Halloween är andarnas helgdag och liksom många andra hedrar vi dem lika väl som vi firar det andra. Dessa små spöken förvarar jag dock i frysen och inte i graven. De är inte alls svåra att göra och inte tidskrävande. Viktigt är att låta spökena få tina lite innan du smakar på dem. Då utlovar de en god smak utan att orsaka dig den hemska åkomman brainfreeze!;)

Glöm inte att välja HD!

Till dessa behöver du:

Min mamma åt glupskt upp dessa tre små monster jag gjorde. Kanske bär de på någon förbannelse som ökar aptiten hos dem som äter dem… och gör dem själva till glupska monster? Hur som tvingas jag avstå eftersom jag inte tål äpplen. Men roliga var de att göra i alla fall! 

Glöm inte att välja HD!

Bästa såsen till fisk - recept!


Romsås är perfekt till fisk, lätt att göra och min favoritsås. Jag brukar dränka i princip alla mina fiskrätter med den, kan aldrig gå fel hehe!;) 
 *Receptet är en favorit i repris

 Romsås 

1,5 dl lätt kesella
- alt gräddfil, lätt kvarg m.fl
0.5 dl majonäs 
en halv burk valfri rom 
en vitlöksklyfta
dill
salt och peppar 
lite citronsaft
- jag tycker om att skära ner massa rödlök i också! 

1. Blanda alla ingredienser i en skål 2. ställ in i kylskåpet en stund så den får goa till sig - klar!

Mal grönsaker och rotfrukter - tips!


Tänkte dela med mig av ett litet tips som jag fått från denna inspirerande tjejs blogg(som jag för övrigt älskar!). Detta är av intresse för er som vill försöka hålla kosten lite hälsosammare. Jag försöker göra det i veckorna och tycker min kropp mår väldigt bra av det. 

Här har jag malt rödkål och färsk broccoli i en matberedare, det går såklart att göra med en hel del andra grönsaker och rotfrukter också. I mitt fall fungerar detta utmärkt som ett alternativ till ris eller potatis. Jag är ganska slö när det kommer till mat och därför passar det mig perfekt att ha två lådor med detta i kylen. Det blir oftast lättare då att välja det hälsosammare alternativet - när det är malet och klart att lägga på tallriken!:) Detta håller i kylen i ungefär en vecka och passar till väldigt många maträtter! Tips, tips, tips!!

Grönkålssoppa - recept


En sak jag tycker om med hösten är alla soppor som kommer tillbaka och blir mycket godare än på sommaren. I vår familj äter vi nästan aldrig soppa på ena halvan av året, men under hösten/vintern desto mer. Personliga favoriter är broccolisoppa och potatis- och purjolökssoppa. Här ovan är en grönkålssoppa som jag gjorde till lunch för någon vecka sedan då det va ruggigt ute. Hur enkelt som helst och gott, gärna med ägghalvor till!:)

Receptet är simpelt. Det är viktigt att bara ta bladen på grönkålen och lämna stjälkarna. Sen kokar du upp dem tillsammans med 5-8 dl vatten (beroende på hur mycket grönkål du tar) och en grönsaksbuljong-tärning. När det kokat upp ska det koka i ca 15 min innan det är dags att mixa soppan. Jag brukar göra det med en stavmixer. Sen har du i salt, vitpeppar och lite grädde, smakar av och när du är nöjd med smaken är det bara att äta!

Hot chocolate w/ protein



 Varm proteinchoklad 

4-5 msk kakao
5-8 msk kokossocker 
5-8 msk proteinpulver 

Blanda ihop alla ingredienser i en burk till ett jämt pulver. Detta recept räcker till 1-3 koppar ungefär. Använda valfri mjölk och värm antingen upp i en kastrull eller i mikron (om du värmer i mikro, ha i ca 2 msk av pulvret från början, värm och rör om när mjölken är varm) Smaka av om du behöver mer, sen är det bara att njuta! 


* Proteinpulvret jag använder
* Kokossockret jag använder