piezes

Kategori: Resor

Jag har tagit dykarcertifikat! - tredje dagen


Första gången vi åkte ut med båten var vår tredje dag på utbildningen till Open Water divers. Vi gjorde två turer på båten inom vår utbildning och ett Fun dive. Vilket totalt blev sex dyk under hela resan! Våra första dyk gjorde vi vid den vackra ö-gruppen Koh Haa. Då var vi på båtar som ser ut som ovan. Det serverades frukost, frukt mellan dyken och lunch. Vi blev även erbjudna sjösjuke-tabletter som vi blev rekommenderade att ta även om vi inte har några problem med att vara ute med båt. Jag och Elin tog alltid en för säkerhetens skull, för de hjälpte inte om du väl hade blivit sjösjuk. Så det rekommenderar jag vidare till er också!

Under en dag på båten gör vi två dyk, ibland tre. Vi tränade då främst på saker som vi lärt oss i poolen de två senaste dagarna. Som Open Water dykare får du vara nere på 18 meters djup och vi kunde vara nere mellan 40-50 minuter med en tank. Av dessa var kanske 20-30 minuter övningar (beroende på hur snabbt vi blev klara med dem) och sista tiden fick vi dyka efter Erik och bara njuta! Han visade oss fiskar, koraller, rev och ibland utsätte han oss för utmaningar under tiden vi simma runt. Men mycket av det vi gjort i poolen gick så mycket lättare i havet. Det kändes "naturligare" att vara i havet och jag kan inte beskriva känslan i ord. Det ord som kommer till tanken är coolt, mäktigt, magiskt, vackert, häftigt, skrämmande men samtidigt otroligt roligt. Efter detta dyk hade vi bara ett kvar + teoriprov innan vi var klara med hela kursen!

Fisken ni ser på bilden är förresten en Lionfish, så coola! Vi såg ett par stycken under våra sex dyk. Å jaa, det är vi på den andra bilden! Jag, Elin och Erik. Det finns alltid en fotograf ombord på båtarna som simmar och fotar oss. Detta är helt klart det bästa jag gjort och det är beroendeframkallande!

Vackra Koh Lanta Viewpoint


Efter turen i Nationalparken och en behövlig vattenpaus begav vi oss mot Koh Lantas viewpoint. Vi hade bara kommit upp en liten bit då den första fantastiska utsikten mötte oss. 

Något jag aldrig kommer glömma med Thailand är hur fantastiskt vackert det är och hur bilder aldrig skulle kunna fånga verkligheten. Hur vackra bilderna än är tagna.

Sen fortsatte vi uppåt.

Så himla storslaget! Svårt ta in i efterhand att jag faktiskt varit här. Jag och Elin posera i alla fall sönder haha! Bilderna under är från när vi nått toppen!

Ååååh, här är anledningen till att vi tog de flesta kort bakifrån haha! Turen i Nationalparken och sen uppför till denna plats i stekhet sol och nästan ingen vind var hett! Både jag och Elin var svettiga och rödflammiga. Dessutom bländar direkt solljus, vilket vi nog alla kan relatera till att ögonen då försvinner av allt kisande. Så därför blev det bara ett par segerbilder på toppen innan vi begav oss ner igen.

Restaurangtips på Koh Lanta


Inte långt ifrån oss låg restaurangen Drunken Sailors som kom att bli vårt favoritställe. De serverade allt ifrån frukost, västerländsk mat till thaimat, efterätter och fantastiska fruktdrycker/smoothies. Bilden ovan har jag lånat från Google då jag av någon anledning inte kom på själv att ta en bild av själva restaurangen, men visst ser den mysig ut? Den var lite undangömd i djungel och där inne hade ingen skor på sig. Du kunde sitta antingen i hängmattor och saccosäckar eller vid deras bord. Det var inte en stor restaurang, men en fantastisk mysig sådan!

Vi åt som sagt där ganska ofta och hade en del favoriter. Deras pulled chicken burger var en favorit för mig, det var även lökringarna som vi ofta tog som starter. Vattnas i munnen när jag sitter och skriver haha! Frukost åt vi där också vid nått tillfälle och då beställde jag in ett fruktfat. Som de dessutom hade ringlat lite naturell yoghurt över, nom nom!

Fördelen med Drunkens var att det är supergod mat och dryck samt att det inte är så dyrt. Nackdelen var att det är så litet så ibland fanns det inte plats, vilket såklart är ett litet minus haha! Så är ni på Koh Lanta rekommenderar jag verkligen denna restaurang skarpt!

Toppy bar - Koh Lanta


Nära vårt hus, efter en för jävlig uppförsbacke låg Toppy Bar! Ett hotell som delade med sig av sitt poolområde om du bidrog genom att köpa något från baren. Här var vi några gånger och hängde. Dels under dagarna men framför allt på kvällarna då solnedgången här är magisk. Ska visa er bilder från den i ett annat inlägg. Men utsikten på dagen var inte heller något att klaga på. 


Här umgås vi med några av de personerna vi lärde känna under denna resa. Alla är dykare haha. Men så trevliga och roliga att umgås med! 

Det var oftast inte så mycket folk här vilket var skönt. Perfekta stekarstället helt enkelt som dessutom gjorde en fantastiskt god alkoholfri Mojito. Jag föredrar faktiskt att dricka alkoholfritt när det inte är i festsammanhang. Har alltid haft ett psykiskt motstånd mot alkohol, men det är inget jag tänkte gå djupare in på i detta inlägg. Fantastiskt ställe var Toppy Bar i alla fall och ett bekvämt kontrast mot stranden.

En natt på PP Princess - Phi Phi Island


När jag och Elin spenderade ett dygn på Phi Phi så bodde vi en natt på hotellet PP Princess Resort. Vi hade då bestämt att vi skulle lägga lite pengar och få leva lite lyx. Eftersom vi (tusen taaaack) bodde i princip gratis hos Oscar och Ili unna vi oss det. Första anblicken av rummet passade både mig och Elin i smaken. Det var så stort och så fint!

Nära till havet, nära till stranden, nära till poolen, nära till party, nära till stan. Det var läget vi hade, extremt bra!

Badrummet var också fräscht, eller hur? Kommer dock aldrig vänja mig med att slänga pappret i en papperskorg efter toalettbesöket. Stannar fortfarande och upp ibland och tänker efter nu när jag varit på toaletten haha! En bekvämlighet vi tar för givet i Sverige!;)


+/-

+ Läget, rummet, hotellet! Jag tyckte i stort allt var bra med detta hotell och skulle rekommendera det starkt!

- Det var ganska dyrt, men värt pengarna. Men kanske inte ett hotell du checkar in på om du är på Phi Phi för att festa eller åker med låg budget. Det var medelålders hotell. De flesta ungdomar håller till på hostel och mer sunkiga men ack så roliga partyhotellen! (bott på en del sånna också). Det var i och för sig nära till både fest och city, men Phi Phi är så litet så allt var väldigt nära. 

+ Hotellfrukosten var underbar! Det gick inte att dricka juicen dock. Men annars serverades allt jag önskar på en hotellfrukost. Hittade kombinationen drakfrukt och pannkakor, så gott! Blev sugen nu, nu, nu!

- Jag tror det var tillfälligt när vi var där, att något var fel. För det luktade väldigt mycket avlopp kring hotellet. Absolut inte i rummet, men när vi kom ut på gården. 

+ Poolen var en av de häftigaste och bästa som jag varit vid. Å de hade musik vid poolen, bra musik!

Jag har tagit dykarcertifikat! - andra dagen

Andra dagen på vår dykutbildning började liksom den andra med en del teori. Men tack vare Oscar så hade vi möjligheten att ta med oss ett USB hem dagen innan, (hemläxa typ). Så vi hade faktiskt inte så mycket teori kvar som vi annars skulle ha haft den här dagen. Vilket gjorde att vi gick igenom det vi gjort hemma och sen gjorde oss redo för dag 2/2 i poolen. Vi skulle även göra vårt första dyk i havet den här gången, ett så kallat Shore Dive. 

Vi är redo att ta på oss utrustningen // vår instruktör Erik, bästaaaa

I poolen så fortsatte vi jobba med bland annat fylla masken och tömma den. Det blev svårare och svårare övningar, men eftersom vi var vanare med utrustningen den här dagen så gick det mesta hur bra som helst. Vi fick träna på att lösa de flesta problem som kan uppstå under vatten. Sen fick vi även träna på att ta av och på utrustningen i vattnet. Efter det fick vi göra en del övningar gällande buoyancy - vilket menas med att uppnå en tyngdlöshet och balans i vattnet. Något jag hade väldigt svårt med i början. Din egen andning påverkar extremt mycket då du flyter uppåt när du andas in och sjunker när du andas ut. Så du måste hitta en balans i andningen tillsammans med de övriga faktorerna. Roligt, men otroligt svårt! Blev mycket lättare i havet dock. Men det är verkligen något jag vill bli bättre på nästa gång!

Sen var det dags för vårt shore dive. Då hade vi kanske varit 3-4 timmar i poolen. Vi var russin haha! Men timmarna gå så fort och det är så himla roligt. Ett shore dive är precis vad det låter som - ett dyk från stranden. Så vi började med att gå i och simma ut med all utrustning. Väl ute en bit så sänkte Erik ner ett ankare, boj liknande föremål som skulle hjälpa oss att komma ner i början. Sen var vi redo. Trycket var inga problem för mig, vilket jag blev förvånad över. Så jag kom ner ganska snabbt på botten där min dykarklocka visade ca 6-7 meter. Elin hade lite svårare med trycket, så medan hon fick hjälp av vår ryska assistent Galina började jag och Erik pricka av övningarna vi skulle göra i havet. Även det gick bra och strax efter vi var klara kom Elin ner vid min sida. Du blir verkligen glad när din polare fixar det, haha! Både jag och Elin var väldigt pepprande mot varandra genom hela den här upplevelsen, så himla glad att vi gjort detta tillsammans! 

Efter Elin fixat alla uppgifter som jag precis gjort så simmade vi runt ett tag efter Erik, bara fick känna på att dyka i havet och se oss omkring. Erik visade oss lite fiskar, räddade några från en bur, Elin skavde upp armen lite på en koral (klantis) och det var bara allmänt trevligt som ett dyk ska vara. Vi var nere i 30-40 minuter.

Sen satt vi här utanför dykshoppen, som vi ofta gjorde under hela den här resan. Här var vi dock riktigt trötta! Vi hade nog tillbringat i alla fall 5-6 timmar i vattnet samt teorin. Så här fanns det inte mycket energi i oss, men vi var så glada. För vi hade även fått reda på att vi skulle med på båten dagen därpå som åkte till Koh Haa. Där vi skulle göra våra första dyk i öppet vatten. I ett fint rev rättare sagt och förhoppningsvis skulle vi få se en hel del vackra saker - å det fick vi verkligen!!

The Bat cave - Koh Lanta


En dag efter lunchtid satte vi oss alla tre på moppen och drog iväg för att upptäcka "Bat cave" på Koh Lanta. Egentligen heter den Khao Mai cave och är lika känd för att vara vacker som att vara bebodd av väldigt många fladdermöss. Första 45 minuterna av vandringen var i tät skog och djungel. Det påminde lite om en hinderbana och jag tyckte det var kul att få klättra runt i den fina naturen. Tyvärr upplever jag återigen att bilderna blir väldigt platta och inte alls rättvisa mot verkligheten. När vi väl var framme vid grottan fick vi en liten paus innan det var dags att få lampor och stiga ner i djupet.

Öppningen ser mycket trängre ut än var den i själva verket var. Jag har klaustrofobi men upplevde inga svårigheter med trånga utrymmen. Grottan var rymlig och eftersom vi blev guidade kände jag mig trygg och kunde fokusera på upplevelsen. Det var dock väldigt svårt att ta kort inne i grottan eftersom det ända ljus som fanns var de vi hade på huvudet. 


Gjorde några försök i alla fall. Den sista bilden här ovan är en avsats och det ni ser där nere är vatten. Det fanns en stig ner dit och förut berättade vår guide att de brukade låta turister ta ett dopp där. Men det hade förstört vattnet, så det hade de slutat med. Men häftigt var det!
Vi tog en liten paus även i grottan varpå vår guide bad oss att stänga av alla lampor för ett kort ögonblick. Bara för att få känna på hur mörkt det verkligen är i grottan. När vi gjorde det så omslöt sig mörkret ganska snabbt. Väldigt obehagligt men samtidigt coolt. När det var sådär mörkt så började vi höra ett knorrande ljud. Det kom och gick en stund. Så lite nervösa blev vi när vi till slut fick tända lamporna igen. Men det var bara guiden som gjort ljuden för att försöka kalla fram fladdermöss, haha! 

Vi gick en bit till och fick se väldigt häftiga saker! Spindlar, vackra mönster som bildats av vatten och till sist fladdermössen! De var som en korridor in i grottan och där hängde de, flera hundra av dem! Återigen svårt att få bilder, men detta var så häftigt!! De sov och gjorde knorrande små ljud ifrån sig ibland. Men plötsligt kunde någon vakna till, släppa taget från stenväggen och fladdra iväg över våra huvuden. Riktigt mäktigt faktiskt. 

Såhär såg jag, Oscar och Elin ut sen när vi kom hem igen. Leriga och blanka av svett från topp till tå, haha! Men det var en upplevelse att få grisa ner sig och avsluta med att snurra runt i en grotta full av små fladdermöss. Runt dig och ovanför dig, riktigt coolt! 


Tips!

» Oömma kläder och skor! Terrängen är ganska grisig, speciellt nere i grottan.

» 
Det finns en restaurang vid samlingsplatsen. Så behöver du toalett, mat eller vill ta en glass före/efter turen så är det inga problem! Turen tar ungefär 2-3 timmar och tror den kostade runt 200 baht/ person.

» Den guide vi hade var ganska duktig på engelska. Så vi passade på att fråga en hel del genom turen. Det gjorde att vi fick veta lite mer och fick en bättre upplevelse. Bland annat berättade han om människorna som hade bott i grottorna under en tid. Så var inte rädda att fråga för att få veta mer!


» 
Ta med vatten! Hellre för mycket än för lite. Å en ryggsäck som ni kan ha lite saker i och turas om att bära.

En solnedgång på Kantiang beach


Det var många kvällar vi spenderade på stranden nära oss för att se solnedgången, gräva ner tårna i sanden, lyssna på vågorna och dricka lite Leo. Magiskt och så himla vackert!

En mysigt litet frukostställe


The old house hette ett sött litet ställe på Koh Lanta. Mer bestämt i området Old Town som vi besökte under en förmiddag och som är det ända stället på Koh Lanta som erbjuder lite mysig shopping. Vilket jag både ska berätta mer om och visa i ett annat inlägg.

Vi åkte ganska tidigt in till Old Town och väl där hade vi bestämt oss för att äta någon form av frukost. Vi hamnade här och visades till detta trevliga bord. Inte varjda dag vi kan äta frukost med denna view.

När vi väl fick in frukosten var vi alla överförtjusta på grund av bryggkaffet. Det smakade såååå bra till skillnad från pulverkaffet hemma i huset. Allt på detta ställe var så himla sött och kopparna föll mig och Elin speciellt i smaken. Detta var även första gången som jag åt drakfrukt!


+/-
+ De var ett mysigt inrett café, koppar och allt! Till och med toaletten var "söt". Fick ingen bild, men exempelvis så var kranen på handfatet en söt liten fågel du skruvade på. 


+ Personalen var också gulliga och kunde tala bra engelska (vilket är eftertraktat i Thailand). 

- Ta aldrig en smörgås med ost när du är i Thailand. Du får cheddarost, inga grönsaker och ett vitt torrt bröd. Thailändare kan av min erfarenhet inte göra en ostmacka. 

En hike i nationalparken på Koh Lanta


Elin och jag gjorde en hel del "hikes" under den här resan. Vår första var till Koh Lantas nationalpark. En snäll kille som jobbade på turistshoppen körde oss dit i sin privatbil. När vi var på väg så stannade han plötsligt intill vägen och sa: "Här är en fin utsikt, gå ut och ta kort!", så det gjorde vi haha! Det var verkligen jättefint som han sagt, han satt snällt i sin bil och väntade medan vi knäppte några kort innan vi åkte vidare. 
När vi först kom till nationalparken möttes vi av dessa häftiga träd, som ledde oss till en vacker strand. Där tänkte vi att det skulle vara skönt att ta ett dopp efter vår svettiga hike. De varnade för maneter dock. Men eftersom vi såg människor som redan var i vattnet så kan det inte ha varit någon fara just den dagen.
Efter att ha läst på lite om vad vi kunde hitta under vår hike så påbörja vi vandringen uppåt. Spåret var bara ca 2 kilometrar långt, men räknades ändå ta två timmar. Det första som mötte oss var ett ganska stort (men tomt) termitbo.

Vi gick en bit uppför innan vi möttes av denna fina utsikt!

Vi gick ännu en bit uppåt och möttes återigen av en vacker utsikt och vacker natur.

Som ni ser litegrann på bilden i mitten så var det trappsteg, och det gick uppför heeeela vägen haha! Men vid det här laget hade vi sett en del coola träd, termiter och några ödlor.

Både jag och Elin var överens om att bilderna ser så himla platta ut mot verkligheten. Kameran gör verkligen inte naturen rättvisa. För trots att svetten rann om oss så njöt vi av naturen, ljuden och allt vackert runt omkring oss.

Jag och Elin fixade att gå runt på en timme och tjugo minuter. Trots att vi då stannade vid flera tillfällen för att läsa på tavlorna, dricka vatten samt ta kort. Det var häftig natur längs vägen, vackra utsikter och som friluftsmänniska var detta en trevlig tur att gå. Något jag absolut rekommenderar er att besöka. Detta var Skog/djungel-stigen av nationalparken, det finns mer att se! Det var inte svårt att ta sig dit, inte långt och jag tror det skulle passa perfekt att besöka en mulen dag på Koh Lanta. Jag och Elin hade i alla fall en mysig förmiddag där och trivdes omringade av naturen.

Jag har tagit dykarcertifikat! - första dagen

Innan vi åkte till Thailand så berättade Elin för mig att hon nog tänkte ta dykarcertifikat ifall det fanns möjlighet. Jag var osäker till en början. Lite orolig för min astma, men främst orolig på grund av min klaustrofobi och rädsla för att något skulle gå fel i djupet. Funderade även på om det var värt pengarna och om dykning verkligen var något för mig. 

Jag och Elin kom till Thailand onsdagen den 2 februari. På torsdagen bestämdes det att vi skulle börja vår utbildning och på fredagen var vi igång. Det var snabba ryck och ärligt talat hann jag inte tänka efter så mycket. Vad skulle jag göra hela dagarna medan Elin gjorde sin utbildning liksom? Jag insåg att det var lika bra att köra på och helt enkelt se om väntade.

Jag stötte tyvärr på problem direkt med min astma. Det första du gör på utbildningen är att fylla i en enkät med uppgifter och där frågade de specifikt om astma. Trots att jag bara har lätt ansträngningsastma oftast i samband med min pollenallergi, så ville de ändå att jag skulle kolla upp den innan jag påbörjade utbildningen. Så jag och Oscar hoppa upp på moppen och åkte till närmsta sjukhus. Väl där så testade de mycket mer än jag trodde, haha! Allt från blodtryck, temperatur till puls och lungor. Blev en lite längre procedur än jag trodde, men blev jättebra bemött och fick grönt ljus till slut!

Det första jag och Elin fick göra var att börja gå igenom teroifilmer och svara på frågor till dem. Det ingår lite teori i kursen samt ett sista skriftligt prov. Så det gällde att vara vaken under filmerna. När några av dem var gjorda fick vi äntligen utrustningen visad för oss och sen begav vi oss mot poolen!
Hela första dagen spenderade vi i poolen. Vi lärde oss lita på utrustningen främst. Jag lovar er att första gången vi gick under och skulle andas så kändes det som du inte fick någon luft. Det var ovant och till en början blev det ganska andfådd andning innan du lät dig själv slappna av och försöka fokusera på att andas långsamt. Dagarna flyter såklart ihop för mig. Men jag tror att vi den här dagen bland annat tränade på: att göra rent masken och tömma den, att fånga regulatorn om vi tappat den, dela luft med varandra och tecken/språket du använder under ytan. Allt var så klart under vattnet.

Kontraster


Kontrasterna just nu är så himla påtagliga. Från att ha gått och svettas i 32° värme och andas fuktig luft till att gå runt och frysa i -1°. Har faktiskt knappt varit utanför dörren sen jag kom hem. Även fast solen har varit framme även här hemma så saknar jag värme. Så för min del får detta gärna smälta bort och våren komma tidigt!

Igår jobbade jag på igen på kvällen. Klämde in 30 minuter på crosstrainern under passet då det var ganska lugnt på gymmet. Var skönt att få röra på sig igen och det gick faktiskt förvånansvärt lätt att trampa de där kilometrarna. Ska bli kul att få köra igång med träningen igen. Ska shoppa hem lite materiel motivation någon dag nästa vecka tror jag!;) Ikväll väntar lite mys med Sarah, Tom och några till. Blir säkert lite slö-tittande av melodifestivalen och massa gott till det. Önskar er en fin lördagkväll!

Sista dagarna på Koh Lanta


Nu var längesen jag skrev något. Men dagarna fortsätter rulla på (lite för snabbt) och nu har vi bara tre dagar kvar på Koh Lanta innan vi åker tillbaka och bor i Krabi en natt, sen beger vi oss hem. Detta har nog varit en av de mest händelserika resorna jag upplevt och jag har så mycket att både visa och berätta för er. Samlat på mig en del erfarenheter och kommer förhoppningsvis ge er en utförlig guide om Koh Lanta samt vad som finns att göra här.

Denna lördagkväll har vi lagat en väldigt god middag tillsammans i vårt lilla kök. Har även blivit inspirerad när det gäller mat här nere, så några recept till er kommer också! Det ska bli kul att bjuda dem där hemma på våra Thailändska hopkok. I morgon ska vi på en snorkeltur och så håller vi tummarna för att få göra ett sista shore-dive på måndag. Bara försöka njuta och ta vara på alla möjligheter de sista dagarna. Snart är det vardag igen och trots att jag saknar min familj, mina vänner, mitt hus och träningen så har jag haft det så härligt här!

Trekking i Koh Lantas djungel


Vilken fantastisk dag vi har haft idag och vilket fantastiskt ställe vi har besökt. Varken jag eller Elin är speciellt mycket för att ligga på en strand och pressa i solen dag ut och dag in. Så idag tog vi oss till Koh Lantas Nationalpark. Vi gick en 2 km jobbig sträcka i djungeln, läste om träd och gick medan den mystiska naturen bredde ut sig runt oss. Efter det gick vi upp till deras view point och där är denna bild tagen. Så sjukt vackert! Det går att ta tusen bilder på stället och fortfarande inte kunna visa eller förklara hur häftigt det är. Mer bilder från vår vandring i djungeln och denna plats kommer komma upp!

Vi har redan varit här i snart två veckor. Tiden går så himla fort och det är inte så långt kvar innan vi ska sätta oss på planet hem igen. Innan dess har jag och Elin en hel del kvar som vi skulle vilja pricka av innan vi åker. Bland annat vill vi spendera en natt på Phi Phi, göra en snorkeltur, besöka några grottor och göra ett sista fun dive. Det kommer bli en hel del på agendan den sista tid här! Jag hoppas verkligen vi hinner med allt!